Boekenweek Schrijversbezoek Tülin Erkan

Gepubliceerd op: 10 maart 2024 12:30

Schrijfster Tülin Erkan is tijdens de Boekenweek op woensdag 20 maart 2024 om 20.00 uur te gast bij ZB Middelburg. Zij vertelt dan over haar meeslepende boek ‘Honingeter’ en gaat de interactie aan met haar publiek. De lezing is gratis te bezoeken, reserveer alvast een plek!

Tülin Erkan (1988) is opgegroeid in Oostende (België) bij een Franstalige moeder en een Engelstalige grootmoeder. Haar zomers bracht ze door bij haar vader in Turkije. Wanneer mensen haar als half omschrijven, voelt ze zich vooral dubbel. Erkan debuteerde in 2021 met haar roman ‘Honingeter’, waarvoor ze genomineerd werd voor ‘De Bronzen Uil’ en de ‘Boon Boekenprijs’.

Lezing

Tülin vertrekt graag vanuit de mens die ze voor zich heeft. Ze houdt van wisselwerking, dialoog en interactie waarin ‘geven en nemen’ centraal staat. Dat uit zich in haar lezingen concreet in twee Turkse gastvrije gebruiken: het besprenkelen van de handen met ‘kolonyaki’ en het aanbieden van een stuk Turks fruit. Een pure monoloog vindt ze persoonlijk vaak wat koel en niet zo interessant, zowel voor haarzelf als voor het publiek.

Als debutante vertelt ze graag over haar schrijfproces, over de clash tussen moeder- en vadertaal, over hoe vreemd de dingen soms lopen, over toeval en geluk, over schrijfangst en -durf. Graag wil ze raakvlakken creëren met het publiek, ergens tussen boek, mens en taal in.

Honingeter

‘Honingeter’ verscheen in november 2021 bij Uitgeverij Pelckmans. In deze roman stelt Tülin scherp op drie mensen, die als het ware wonen op de luchthaven van Istanboel. Niet in de eerste plaats om hun persoonlijke verhaal, maar eerder als vertegenwoordigers van de groep mensen die tussen twee of meer culturen leven. ‘Honingeter’ roept een verstilde sfeer op waarin moedertaal en vaderland elkaar overlappen tot het botst. Turkse folklore en klassieke mythologie versmelten tot een bevreemdend, surrealistisch kluwen. 

Boekenweek 2024

Van 16 tot en met 24 maart 2024 is het Boekenweek in Nederland en Vlaanderen. Het thema is dit jaar: ‘Bij ons in de familie’. Iedereen maakt deel uit van een familie, al is familie soms niet alles en kun je elkaar ook kwijtraken. Denk aan familie en de verhalen komen los. De literatuur staat dan ook bol van de familieverhalen.

Meer over de Boekenweek