Fotografieworkshops voor kinderen in de ZB

Gepubliceerd op: 29 februari 2024 11:57

Vanaf 21 maart 2024 komen diverse klassen van het primair onderwijs naar de ZB voor een bezoek aan de tentoonstelling ‘Een Suikerbietensage’ van de Zeeuwse fotograaf Janne van Gilst. De leerlingen leren alles over de suikerbiet en landbouw in Zeeland. Ook maken zelf fotografiekunst. Kinderen van 9 tot 12 jaar kunnen ook in hun vrije tijd deelnemen aan deze magische activiteit! Op woensdag 27 maart 2024 om 14.30 uur organiseert ZB een extra workshop. Deelname is gratis.

Meld je aan voor de workshop

Leerlingen worden in de fototentoonstelling uitgedaagd zich te verdiepen in de geschiedenis van de suikerbietenteelt in Zeeland; van zaadje op het boerenland tot suiker uit de fabriek. In de workshops onderzoeken leerlingen oude foto’s (negatieven) uit de collectie van de Beeldbank van de ZB en experimenteren ze met nieuwe technieken. Ze gaan aan de slag met anthotypie. Dit is een ontwikkeltechniek op basis van natuurlijke materialen. De workshops worden gegeven door fotograaf Mette Sinke. 

Deelnemende scholen: De Omnibus uit Vlissingen, De Bergpadschool uit Grijpskerke, Palmenhof uit Sint Laurens, CBS Onderdak uit Biggekerke, S.O. Keurhove uit Middelburg en CBS De Goede Polder uit Vrouwenpolder.

De suikerbiet is Zeeuws erfgoed

Elke twee jaar organiseert de ZB in samenwerking met een Zeeuwse kunstenaar een project rondom de eigen Zeelandcollectie. Dit jaar staat de Zeeuwse landbouw centraal in het kunstzinnige erfgoedproject ‘Een Suikerbietensage’ van Janne Van Gilst. Met ‘Een Suikerbietensage’ reflecteert zij op de beeldcollectie van het Zeeuws Landbouwcentrum uit de Beeldbank Zeeland van de ZB. Ook experimenteert zij met de suikerbiet als grondstof voor haar kunstpraktijk.

Tentoonstelling 'Een suikerbietensage'

De tentoonstelling is nog tot 6 april 2024 te zien in het Zeelandpaviljoen op de eerste verdieping van de ZB in Middelburg. 

Meld je aan voor de workshop

Een Suikerbietensage’ is een samenwerking tussen Janne van Gilst, ZB Bibliotheek van Zeeland, Centrum KCE Oosterschelderegio en wordt mede mogelijk gemaakt door Het Cultuurfonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie.