Welke 5 cd's zou jij meenemen naar een onbewoond eiland?

Gepubliceerd op: 30 september 2024 15:59

Sinds juli 2021 is Jenny van Kampen de nieuwe muziekbibliothecaris van ZB| Bibliotheek van Zeeland in Middelburg. Ze studeerde Muziek en Beweging aan het Rotterdams Conservatorium. Daarna werkte zij als muziekdocent, consulent muziekonderwijs en adviseur voor koren en blaasorkesten. Daarnaast leidde ze veel amateurkunstprojecten en was ze adviseur Fondsen en Subsidies.

Wat een onmogelijke keuze, 5 cd´s..! Niet alleen omdat ik moeilijk kan kiezen uit alle muziek die ik mooi, leuk, boeiend of dansbaar vind (ik heb nogal een brede smaak). Maar ik heb geen CD´s. Ik draai alleen nog LP´s, omdat ik die geluidskwaliteit mooier vind. Verder zal er wellicht geen elektriciteit zijn op dat eiland.

Om te beginnen neem ik dan ook een transistorradio mee, waarop hopelijk BBC Sounds / BBC3 te beluisteren is. Mijn favoriete zender, met zeer inspirerende programma’s . Klassiek, Jazz, wereldmuziek, soms ook pop. Je hoeft bijna geen plaat meer te draaien met zo’n zender. En de geweldige programma’s van Tom Service vind ik niet te missen. Met een aanstekelijk enthousiasme legt hij uit hoe muziek werkt en laat dat vanuit alle genres horen.

Toch ook maar een koffergrammofoon met slinger op de rug, voor de paar platen die ik mee wil nemen. Omdat ze me doen denken aan heel veel andere muziek, die ik dan verder in mijn hoofd kan afspelen of al wandelend kan fluiten.


1. Leo Cuypers – Zeeland Suite

Ik kies deze plaat omdat hij voor mij talloze associaties heeft met weer veel andere muziek. Op de middelbare school in Breda kregen we een culturele strippenkaart. Je kon daarmee voor een gulden naar een voorstelling of concert. Zo kwam ik terecht bij een muzikale theaterproductie van Michel Waisvisz en Moniek Toebosch. Er ging een nieuwe wereld voor me open. Experimenteel, onconventioneel, brutaal. Omdat ik opgegroeid ben met Mozart en Bach, was deze kennismaking het begin van mijn belangstelling en liefde voor hedendaagse muziek. Veel concerten volgden nog. Op het conservatorium natuurlijk via leerlingenconcerten. Later bezocht ik met een collega vaak concerten avant-garde jazz en hedendaagse geïmproviseerde en gecomponeerde muziek in de Waag in Delft die Jacques Waisvisz met elan presenteerde. Toen hij met pensioen ging heb ik de presentatie een tijdje overgenomen. Geweldig om te doen! Eenmaal in Zeeland wonend bezocht ik zoveel mogelijk concerten van stichting Nieuwe Muziek. Ad van ´t Veer zorgde voor een fantastische programmering met klinkende namen uit binnen- en buitenland. Helaas is hij vorig jaar overleden. Maar gelukkig kan ik als muziekbibliothecaris actief bijdragen in het ontsluiten van zijn erfenis.

 

2. Gesualdo - 5-stemmige madrigalen.

In 1980 zag ik in Rotterdam het Kleinkoor Toonkunst onder leiding van Jan Eelkema met een programma waarin onder andere Gesualdo werd gezongen. Ik werd absoluut betoverd door de chromatiek en soms schurende harmonieën. De uitvoering op deze platen (het is een hele box), onder leiding van Angelo Ephrikian, is zeer ingetogen. Doorzichtige en vloeibare muziek las ik ooit, en zo voelt het ook. Ik kan er naar blijven luisteren. En ik droom nog steeds van een uitvoering in de Kloostergangen van de Abdij in Middelburg. Dat moet geweldig klinken daar. Later, op het conservatorium, leidde Jan Eelkema de eerste koorklas waar ik in zong. Wat een geweldige dirigent! De kracht van en het plezier in het samen zingen heb ik toen echt ontdekt.

 

3. Van Dyke Parks - Jump!

Een plaat waar voor mij het plezier vanaf spat. En waar een aantal lichtere genres in samenkomen; Van gospel tot vaudeville, van circus tot musical komt hier voorbij. Vooral dat laatste vind ik heerlijk; al tientallen jaren studeer ik de liedjes in bij musicalproducties. Voor wie Van Dyke Parks nog niet kent; hij is meer bekend als tekstschrijver, arrangeur en producent dan door zijn platen, en samenwerking met en arrangementen voor bijvoorbeeld Brian Wilson van de Beach Boys.

 

 

4. Béla Bartok - Muziek voor snaarinstrumenten, slagwerk en celesta

Een plaat waar voor mij het plezier vanaf spat. En waar een aantal lichtere genres in samenkomen; Van gospel tot vaudeville, van circus tot musical komt hier voorbij. Vooral dat laatste vind ik heerlijk; al tientallen jaren studeer ik de liedjes in bij musicalproducties. Voor wie Van Dyke Parks nog niet kent; hij is meer bekend als tekstschrijver, arrangeur en producent dan door zijn platen, en samenwerking met en arrangementen voor bijvoorbeeld Brian Wilson van de Beach Boys.

 

 

 

5. Iggy Pop - Lust for life

Een beetje tegenwicht is nodig in het leven, vind ik. Deze plaat, en met name het titelnummer, is nog altijd een dierbare. Omdat ‘Lust for life’, een beetje tegendraads zijn op zijn tijd, en lekker dansen wel bij mij passen.

 

 


Lacrimosa

Al draai ik thuis dan vrijwel alleen nog LP’s, ik ben blij dat we – ondanks een forse saneringsronde – nog cd’s hebben in de ZB! Onderstaande anekdote is één van de redenen:


Een vrijdag eind van de middag, vlak voor sluiting van ZB Bibliotheek van Zeeland . Ik ga nog even nieuwe cd's in de bakken zetten. Er staan 2 mensen te praten. "Ik heb verse aanvoer", zeg ik. "Leuk, maar eigenlijk zoek ik iets." Zegt de mevrouw. De meneer moet er weer vandoor. "Misschien kan ik helpen?" - "Ik zoek een nummer. Een nummer van...wacht even ik heb het opgeschreven... van Mozart." Daar hebben we wel het één en ander van in huis dus ik vraag of ze weet welk nummer het is. En denk aan de keer dat een musicus streng zei dat 'nummers' niet bestaan in klassieke muziek. Dat klinkt respectloos.. Het heet een lied, een aria, of een symfonie, een sonate of desnoods een stuk, maar geen nummer! Als iemand echter wat zoekt zul je mij niet horen.


"Het heet…even kijken hoor..ja! 'Lacrimosa'. Ik kijk altijd naar dat programma 'Maestro' en daar zat een rapper in die dat dirigeerde en dat vond ik zó mooi. Hij zit daardoor nu in de finale!". "Ah, dat is uit het Requiem, dat staat ergens anders" zeg ik. We zoeken tussen de cd's maar kunnen het niet vinden. "Ja ik ben natuurlijk niet de enige die dat nummer nu zoekt!"
Ondertussen schalt een stem door de bieb die zegt dat mensen naar de uitgang moeten. Ik vertel de mevrouw dat ze de cd online kan reserveren. En als we 'm niet hebben, dat ik hem dan bestel. Ze wil niet wachten tot ik het opgezocht heb, de muziek ter uitgeleide wordt steeds harder. "O, maar dan kom ik volgende week nog eens kijken!" Zegt ze terwijl ze wegloopt. En natuurlijk hebben we die cd in huis. Misschien heeft die mevrouw nog nooit het Requiem van Mozart gehoord. Ik hoop dat ze de cd reserveert en terugkomt. Door een dirigerende rapper. Geweldig, wat een werelden er open kunnen gaan! En wat heb ik leuk werk.
 


Welke 5 cd's zou jij meenemen naar een onbewoond eiland?

  • 1. Leo Cuypers

    Zeeland Suite

  • 2. Gesualdo

    5-stemmige madrigalen

  • 3. Van Dyke Parks

    Jump!

  • 4. Béla Bartok

    Muziek voor snaarinstrumenten, slagwerk en celesta

  • 5. Iggy Pop

    Lust for life

Terug naar het muziekblog