Boek onthult de schatkamers van de ZB

Gepubliceerd op: 12 juli 2024 10:47

Onlangs is De Zeeuwse Schatkamer verschenen, een boek over de enorme collectie van de ZB. Tweeënvijftig unieke werken uit de schatkamers van de ZB worden erin beschreven én getoond. Van een perkamenten handschrift tot modeprenten en van de Bijbel tot Boutens - eeuwen literatuur, wetenschap, religie en reisjournalen komen aan bod.

Een groot deel van de verhalen is opgetekend door Marinus Bierens, die in mei 2024 afscheid nam als conservator van de ZB. Ook zijn collega’s Johan Francke, Jeanine Naerebout, Jenny Schroevers en Marina Polderman, schreven diverse bijdragen. Hun verhalen komen tot leven door de kunstzinnige foto’s die Ruden Riemens maakte van de beschreven boeken, handschriften, krantenknipsels, prenten en zelfs objecten.

Het boek is méér dan een kijkje in de schatkamers van de ZB. Het laat zien dat de ZB dé wetenschappelijke en universiteitsbibliotheek is van Zeeland. Waar studenten, auteurs en journalisten onderzoek komen doen en kunnen putten uit de collectie Zelandica. Een collectie die mede dankzij conservator Marinus Bierens en zijn vakreferenten de afgelopen decennia is aangevuld en uitgebreid. 

De Zeeuwse Schatkamer is te koop voor € 29,95 via de ZB. Vrienden van de ZB betalen slechts € 10,00. Vormgeving: Martien Luteijn. Vertaling Engelse teksten: Isabel van Breda. Redactie: Machteld Berghauser Pont, Perry Moree en Marina Polderman. Uitgever: Het Paard van Troje. 

Bestel De Zeeuwse Schatkamer hier