Boekenweek van Jongeren 2024

Gepubliceerd op: 12 september 2024 15:23

Van 13 tot en met 22 september 2024 vindt de Boekenweek van Jongeren plaats. Deze week staat in het teken van jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Niet alleen maken tien aansprekende boeken kans op de titel Beste Boek voor Jongeren. Er is ook de verhalenbundel 3PAK, die speciaal is samengesteld voor het Voortgezet Onderwijs.

Schoolpakket | Verhalenbundel 3PAK
Het Boekenweekgeschenk voor jongeren is dit jaar de verhalenbundel 3PAK, met drie korte verhalen geschreven door auteurs: Michel van Egmond, Astrid Boonstoppel en Sholeh Rezazadeh. Deze bundel sluit aan bij de belevingswereld van jongeren, met thema’s zoals sport, familie, eenzaamheid en populariteit. 3PAK is gratis beschikbaar voor het voortgezet onderwijs. Bedoeld voor leerlingen in de bovenbouw van vmbo, havo en vwo.

Vraag dit boek aan voor jouw klas

Beste Boek voor Jongeren 2024
Een ander spannend onderdeel van de Boekenweek van Jongeren is de verkiezing van het Beste Boek voor Jongeren 2024. Tien boeken die het afgelopen jaar veel indruk maakten op jongeren zijn genomineerd, verdeeld over twee categorieën: Oorspronkelijk Nederlandstalig en Vertaald. Op 13 september worden de winnaars door een deskundige jury bekendgemaakt.

Update: de winnaars zijn bekend!

De winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2024 zijn bekend. In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig won Erna Sassen met Neem nooit een beste vriend, een boek dat illustreert hoe vriendschappen onder druk komen te staan door de coronapandemie. In de categorie Vertaald ging de prijs naar Malinda Lo, samen met vertaler Louise Koopman, voor De nacht in de Telegraph Club, een ontroerende roman over liefde en identiteit in het Amerika van de jaren '50. Beide prijzen werden uitgereikt tijdens het openingsfestival van de Boekenweek van Jongeren in de Centrale Bibliotheek Den Haag.