Inschrijving Zeeuwse Boekenprijs opent 15 juni

Gepubliceerd op: 2 juni 2023 11:16

De jaarlijkse inschrijftermijn voor deelname aan de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) loopt van 15 juni t/m 15 juli 2023.

Zeeuwse Boekenprijs

Vorig jaar vierde de Zeeuwse Boekenprijs haar 20ste jubileum! Dit jubileum werd gevierd met meerdere prijzen, een uitgave van een jubileumboek, een literaire middag en 80 inzendingen.

Voorwaarden en reglement
Voorwaarde om mee te doen is dat het boek is verschenen tussen 15 juli 2022 en 15 juli 2023. Onder ‘Zeeuws werk’ wordt een boek verstaan dat oorspronkelijk in het Nederlands of het Zeeuws is geschreven door een Nederlandse of Vlaamse auteur.

Het ingezonden boek moet minstens aan een van de twee volgende voorwaarden voldoen:
a. Het boek gaat over een Zeeuws of over een aan Zeeland gerelateerd onderwerp;
b. Het boek is geschreven door een Zeeuwse- of een uit Zeeland afkomstige auteur.

Het reglement voor deelname aan de Zeeuwse Boekenprijs is te vinden op de website van de ZB. De aanmelding is officieel als er naast de digitale inschrijving zes exemplaren van het boek worden toegestuurd aan ZB, t.a.v. Marketing & Communicatie, Kousteensedijk 7, 4331 JE Middelburg, onder vermelding van Zeeuwse Boekenprijs.

ZBP
Uit de boeken die voor de ZBP in aanmerking komen, maakt de jury een keuze uit de beste titels. Uiteindelijk wordt één boek gekozen dat naar het oordeel van de jury het meest waardevol is. Dit boek wordt bekroond met de ZBP 2023.

PZC Publieksprijs
Ook dit jaar wordt de PZC Publieksprijs uitgereikt. Hiervoor kan het publiek een aantal weken voorafgaand aan de prijsuitreiking een stem uitbrengen. Alle inzendingen komen hiervoor in aanmerking. De schrijver met de meeste stemmen wint de prijs.

Jury
De jury van 2023 bestaat uit voorzitter Han Polman (CvdK), secretaris Marina Polderman, Perry Moree (directeur ZB), Dirk Kolff (winnaar ZBP 2022), Angélique Duijndam (voorzitter Keti Koti Zeeland), Geertruida Hettema (voormalig eigenaresse boekwinkel De Drvkkery en docente Nederlands) en Jan van Damme (cultureel journalist).

Auteurs Zeeuwse Boekenprijs in de schijnwerpers
Na een succesvolle eerste editie wordt op maandagmiddag 2 oktober 2023 wederom een bijeenkomst voor alle deelnemende auteurs georganiseerd. De middag omvat een plenair programma en een kennismaking tussen auteurs en jury.

Uitreiking ZBP
De winnaar van de ZBP wordt op maandagmiddag 30 oktober 2023 bekend-gemaakt. Dat is tevens de aanvang van de Week van het Zeeuwse Boek. De Zeeuwse boekhandelaren kennen deze middag de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel toe. Dit kan bijvoorbeeld een Zeeuwse auteur of uitgever zijn.