Zeeuwse scholieren bezoeken Nederland in Colorado

Gepubliceerd op: 23 juli 2024 09:19

Van 1 tot en met 21 juli 2024 vond er een bijzondere studentenuitwisseling plaats. Scholieren uit het plaatsje Nederland in Colorado en Zeeuwse jongeren hebben elkaars land bezocht. Het doel: meer leren over elkaars land, cultuur en toekomst. Dit programma, Going Dutch, was een samenwerking tussen de ZB en de Nederland Community Library in Colorado.

Jeanine Naerebout, die dit project vanuit de ZB leidde, vertelt: “De eerste twaalf dagen verbleven de deelnemers in het bergachtige Nederland, Colorado. Daar stonden inhoudelijke activiteiten op het programma, zoals een bezoek aan het National Center for Atmospheric Research van Boulder University. Maar ook gingen ze hiken door de prachtige natuur en maakten kennis met de typisch Amerikaanse rodeo. De jongeren verbleven in gastgezinnen en zij waren op hun beurt – toen de Amerikanen hier waren – ook gastgezin.”
 
Aansluitend stond het bezoek aan Nederland op het programma. Jeanine: “Hier gingen we bijvoorbeeld naar het Verdronken Land van Saeftinghe, Neeltje Jans en naar een werkende windmolen. Verder bezochten we het Rijksmuseum en Madurodam. Een overkoepelend thema waar veel activiteiten aan refereerden, was: hoe om te gaan met nepnieuws? Met name in de context van klimaatverandering en een veranderend politiek landschap. Dankzij de expertise van twee professoren van University College Roosevelt, dr. Anya Luscombe en dr. Inez Flameling, zijn de scholieren tijdens een voorprogramma al bewust gemaakt hoe hiermee om te gaan en anderen hiervoor te behoeden.”
 
Op19 juli hielden de jongeren een eindpresentatie. Daar vertelden ze wat de uitwisseling hun geleerd heeft en waarom dit soort uitwisselingen belangrijk zijn om verschillen te overbruggen en de verbinding te zoeken met elkaar – juist in deze tijden.
 
De eindpresentatie en blogs van jongeren zijn te vinden op de pagina Going Dutch. Het project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Netherland America Foundation en American Embassee in The Hague.

Meer over Going Dutch