Duurzame sportverenigingen
Sportverenigingen zijn belangrijk voor de samenleving. Sporten is gezond, en bovendien is een vereniging een mooie plek om vrienden te maken. Toch wordt het voor clubs steeds moeilijker om financieel het hoofd boven water te houden. Gemeentelijke lasten blijven stijgen, evenals de energiekosten. Subsidies en kantine-inkomsten lopen terug. Ook zijn sponsoren steeds moeilijker te vinden.
Foto: Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek
Materialen behorende bij "Duurzame sportverenigingen"
-
Ruud Koornstra
-
Robert Kok | Merel Walraven
-
Danny de Graaf
-
S.J. Zijlmans
De Bosatlas van de duurzaamheid
Noordhoff Atlasproducties
-
Daniel Klijn
Hoe verduurzaam je je vereniging?
Hoe houd je je sportclub financieel fit en bespaar je euro’s? Overal te lande wordt die vraag gesteld, en vaak wordt een mooie oplossing gevonden in het verduurzamen van de accommodaties. Niet alleen leden, maar ook omwonenden raken soms geïnspireerd om ook hun eigen huis en buurt onder handen te nemen. Sportclubs hebben zodoende een verbindende rol en een voorbeeldfunctie, waarbij goede initiatieven uitstralen naar de directe omgeving.
Hoe kom je aan geld?
Door voorzieningen te delen of samen te werken, crowdfunding, subsidies aanvragen, het zijn allemaal mogelijkheden om inkomsten te verkrijgen of kosten te besparen.
Zeeuwse sportverenigingen die werk maken van duurzaamheid
In Zeeland zijn al diverse clubs actief: FC Dauwendaele uit Middelburg, Tennisvereniging Slagvast uit Kamperland, VV Wolfaartsdijk, Verengingen op Schouwen Duiveland (initiatief van de gemeente Schouwen Duiveland), Energieke Sportverenigingen Borsele en Sportclub Corn Boys uit Sas van Gent bijvoorbeeld.