Afval is goud waard: recycling

Voorkomen van afval heeft de voorkeur. Daarna komt hergebruik en recycling. We produceren in Nederland met zijn allen een gigantische afvalberg. Per jaar worden er bijvoorbeeld 2 miljard plastic flessen verkocht. Dat is per persoon meer dan 100 plastic flessen. Gelukkig zit er nu statiegeld op de plastic flessen.

Per jaar worden er 1,5 miljard blikjes gemaakt in Nederland; 88% daarvan belandt in de aluminium recycling. 

In het afval zitten ook kostbare grondstoffen zoals goud, koper en zilver. Het CBS heeft berekend dat er jaarlijks 27 miljoen euro aan goud in de afvalbak terecht komt. 

In 2012 is voor 73 miljoen euro aan grondstoffen verloren gegaan. Deze grondstoffen zijn afkomstig uit afgedankte elektrische apparaten die in het restafval zijn terecht gekomen. In totaal zorgden afgedankte elektronische en elektrische apparaten voor 368 miljoen kilogram afval in 2012.
In dit afval zitten veel ruwe grondstoffen die nog te hergebruiken zijn, maar jaarlijks komt ongeveer 10 procent van dit afval in het restafval terecht, wat niet gerecycled wordt. Dat is natuurlijk heel erg jammer.

Als je kijkt naar het gemiddelde per persoon aan afval dan realiseer je je pas goed om hoeveel het gaat: 1,5 kilogram afval per persoon per dag ofwel 730 kilo afval van 1 persoon per jaar. 

Afbeelding uit Omgeving Infographics © Ars Scribendi

  • Van Groente-, fruit en tuinafval en etensresten (GFTe) wordt compost gemaakt, die wordt gebruikt als bodemverbeteraar in de land- en tuinbouw of in je eigen tuin. 
  • Van flessenglas worden nieuwe flessen gemaakt. 
  • Oud papier en karton kan wel 7 keer opnieuw worden gebruikt voor het maken van nieuw papier en karton.
  • Van plastic verpakkingen kunnen nieuwe verpakkingen worden gemaakt of fleecetruien, tennisballen, bermpaaltjes, auto onderdelen, etc. 
  • Textiel wordt gesorteerd en zoveel mogelijk tweedehands verkocht of hergebruikt. 

Bekijk korte filmpjes over recycling in Zeeland

Upcycling
Afgedankte spullen kun je zelf ook hergebruiken. Bij upcycling ga je afval niet alleen hergebruiken, je maakt er ook mooie en waardevolle designproducten mee. Bijvoorbeeld van een cd-rek kun je een schoenenrek voor in de hal maken.

Meer informatie

Terug naar dossier Energie en afval