VoorleesExpress zoekt een nieuwe ‘Sandra’
Sandra de Bree (54) startte in 2018 als vrijwilliger bij de VoorleesExpress in Vlissingen. Inmiddels heeft ze zes gezinnen laten ervaren hoe leuk taal kan zijn. Trouwe vrijwilligers als Sandra zijn onmisbaar voor de VoorleesExpress, maar na zoveel jaren zet ze er helaas een punt achter. Daarom zijn we op zoek naar een nieuwe Sandra, en die mag ook Suzanne, Batoul, Hannah of Michael heten.
Hoe ben je bij de VoorleesExpress terechtgekomen?
Ik was op zoek naar vrijwilligerswerk, omdat ik naast mijn parttimebaan mijn tijd nuttig wilde besteden. In Weekblad De Bode zag ik een oproepje van de ZB. Ze zochten vrijwilligers om bij mensen thuis te gaan voorlezen en spelletjes met taal te gaan doen. Daar heb ik op gereageerd.
Wat voor werk doe je?
Ik werk in de financiële administratie. Bij de basistraining van de VoorleesExpress hoorde ik van andere vrijwilligers dat ze uit het onderwijs kwamen. Dat bracht me aan het twijfelen. Was ik hier wel geschikt voor? Dat heb ik besproken met de coördinator en zij nam mijn twijfels weg door uit te leggen dat het om plezier in taal gaat. Je bent geen juf of meester, ook geen huiswerkbegeleider. Als vrijwilliger ga je naar een gezin om de ouders te helpen hun kind rijke taal aan te bieden. Dat kan met boekjes, maar ook met spelletjes of gewoon lekker kletsen. Ik heb altijd voor ogen gehouden er een gezellig uurtje van te maken.
Hoe was je eerste gezin?
Het was een gezin met drie kinderen. Voor de jongste van net drie jaar was het traject aangevraagd. Hij was alleen geïnteresseerd in auto’s en niet in boeken. Dus speelden we vooral met autootjes. En tijdens het spelen praatten we samen. Zo zijn we met taal aan de slag gegaan. Vervolgens nam ik boeken over auto’s mee. Dat vond hij wel leuk. Ik kon zijn interesse vangen door me te verplaatsen in zijn belevingswereld.
Hoe verloopt een voorleessessie?
Als ik binnenkom, gaan we eerst even kletsen. Hoe is hun week geweest? Daarna pak ik de boekjes uit mijn tas en gaan we lezen. Ik ga altijd op zoek naar een boek met niet al te veel tekst, zoals een prentenboek of een zoekboek. Ook zoek ik naar iets waar het kind interesse in heeft. Na het lezen spelen we een spelletje. Iedere keer neem ik iets anders mee, al is memory bij de meeste kinderen favoriet. Na het spelletje pakken we het doe-boek erbij om even te tekenen. Als laatste plakken we een sticker op de aftelkaart. Na twintig stickers krijgen ze een diploma.
Dat klinkt als een feest. De kinderen krijgen jouw volle aandacht. Maar er zijn vast ook wel eens moeilijke momenten. Hoe ga je daarmee om?
Het is belangrijk begrip te hebben voor de situatie van het gezin. Voor de ouders is het niet altijd gemakkelijk. Toch wil je hen laten zien wat ze kunnen doen, want ouders hebben een grote rol in de taalontwikkeling van hun kind. Als vrijwilliger kun je daar iets aan bijdragen. Je bent een luisterend oor en kunt tips geven. Een goede voorbereiding helpt. De VoorleesExpress heeft daarvoor een app met informatie over taalontwikkeling, boekentips, spelideeën en een vraagbaak waarin je contact kunt leggen met andere vrijwilligers.
Na al die jaren stop je als vrijwilliger. Ga je het missen?
Ja ik denk het wel, want het was heel leuk om te doen. Toevallig kwamen al mijn gezinnen uit een ander land. Ik heb veel geleerd over andere culturen en gewoontes en ben altijd gastvrij ontvangen. Er zijn verschillende redenen waarom ik stop. Eén ervan is dat ik na zes jaar en zes gezinnen toe ben aan iets anders. Je bent intensief betrokken bij een gezin, omdat je twintig keer naar hen toe gaat. Je bouwt een band op, waardoor afscheid nemen soms lastig is. Het was een verrijking van mijn leven. Ik kan het iedereen aanraden die zoekt naar betekenisvolle vrijetijdsbesteding!
De organisator van de VoorleesExpress in Middelburg en Vlissingen is ZB Bibliotheek van Zeeland. We zijn op zoek naar meerdere nieuwe vrijwilligers om alle aangemelde gezinnen te kunnen helpen. Klinkt dit als iets voor jou? Neem contact op met de projectorganisatie van de VoorleesExpress. We kijken ernaar uit om je te ontmoeten!