40 jaar Bibliotheek

Aan de Kousteensedijk

Op 28 januari 2025 is het precies 40 jaar geleden dat ZB Bibliotheek van Zeeland (toen nog de Zeeuwse Bibliotheek) opende aan de Kousteensedijk 7 in Middelburg. Ter ere van dit jubileum duiken we in de geschiedenis met foto's uit de Beeldbank Zeeland, krantenartikelen uit de Krantenbank en verhalen van collega's.

28 januari 1985: Een nieuw hoofdstuk

Op deze plek, aan de Kousteensedijk, verenigden de Provinciale Bibliotheek, de filialen van de Openbare Bibliotheek Middelburg, de Provinciale Bibliotheekcentrale en de Zeeuwse Centrale Muziekbibliotheek zich in één ambitieus concept. Een Zeeuwse bibliotheek waar kennis, informatie en cultuur elkaar ontmoeten.

De krantenkoppen uit die tijd vangen de sfeer treffend. De Stem van Zeeland schrijft: "Moderne cultuurtempel wacht op run bezoekers"  – het weerspiegelt de verwachtingen en visie die dit project kenmerkten.

Duik in de Krantenbank

Speur in de Beeldbank

We gingen voor het eerst open op maandagavond 28 januari, om half 6. Ik vergeet het nooit. Ik was aangenomen als opruimhulp voor de woensdagmiddag en vrijdagavond, maar ze vroegen me die avond extra te komen omdat er drukte werd verwacht.

Toen ik even voor half 6 naar buiten keek, wist ik niet wat ik zag. Er stond een rij tot op de Koningsbrug. Die avond stond ik te sorteren met alle mensen die in de Bibliotheek werkten. Blijkbaar heb ik het toen goed gedaan, want het is nu 40 jaar later en ik werk er nog steeds. Niet meer als opruimhulp, maar nog altijd met veel plezier.

Krantenkoppen 1985

Geschiedenis: van ijzergieterij naar architectonisch hoogtepunt | De ZB

In de jaren tachtig besluiten de Provincie Zeeland en de gemeente Middelburg dat de bestaande bibliotheekvoorzieningen in de stad beter moeten worden samengebracht.

De Provinciale Bibliotheek van Zeeland in het Abdijcomplex, de Openbare Bibliotheek aan de Molstraat (binnenstad) en de Roozenburglaan (Dauwendaele) hebben te maken met krappe en verouderde huisvesting. Dit leidt tot het plan om een nieuw bibliotheekgebouw te realiseren waar deze instellingen samenkomen.

In 1984 wordt dit idee werkelijkheid. Naast de bestaande bibliotheken sluiten ook de Zeeuwse Centrale Muziekbibliotheek en de Provinciale Bibliotheekcentrale zich aan. Zo ontstaat de Zeeuwse Bibliotheek, gevestigd in een nieuw gebouw aan de Kousteensedijk 7 in Middelburg, ontworpen door architect Piet Dekker. Op deze locatie stond vroeger IJzergieterij Boddaert.

Op 28 januari 1985 opent de bibliotheek haar deuren voor het publiek. Enkele maanden later, op 24 april, wordt het nieuwe gebouw officieel geopend door koningin Beatrix.

Door de unieke combinatie van Openbare en Wetenschappelijke Bibliotheek en de Provinciale Ondersteuningsinstelling is de ZB tot op de dag van vandaag het grootste culturele centrum in Zeeland.

Je moet je voorstellen dat de boekenuitleen in die tijd het centrale punt van activiteit was. Nu is de ZB een levendig cultureel centrum waar – naast de uitleen van boeken – dagelijks workshops en lezingen zijn en belangrijk onderzoek plaatsvindt.

Door de jaren heen heb ik de Bibliotheek regelmatig zien veranderen, maar één ding is altijd hetzelfde gebleven: onze focus op de gebruiker. De ZB is een plek waar iedereen – ongeacht achtergrond of situatie – toegang heeft tot informatie maar ook simpelweg mag zijn.

Anno 2025: Huis van kennis, cultuur en inspiratie

ZB Bibliotheek van Zeeland, vóór 2016: de Zeeuwse Bibliotheek, is vandaag de dag de grootste culturele instelling in Zeeland, met de taak van Openbare Bibliotheek in Middelburg, Wetenschappelijke Bibliotheek (WSF-bibliotheek) voor Zeeland, Provinciale Bibliotheekcentrale en POI voor Zeeuwse bibliotheken en instellingen.

Over ons

Missie & visie

Zeeland Wordt Wakker

Henk Kosters heeft de Bibliotheek zien groeien en veranderen. Hij vertelt erover in gesprek met Omroep Zeeland.

Luister het fragment terug

Samenwerken & verbreden in de informatiesector

Antoinette van Zanten spreekt in Politeia over de ontwikkelingen binnen de bibliotheeksector in Zeeland.

Lees verder