Farm of the future

Gepubliceerd op: 27 november 2015 08:40

De winnaars van de Energy Battle Zeeland 2015, leerlingen van het Calvijn College, hebben met een origineel idee voor het probleem van methaangas de wedstrijd gewonnen.

Finale Energy Battle 2015

De Energy Battle wordt jaarlijks georganiseerd door EnergieZeeland.nl, een project van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland in samenwerking met DELTA NV, ZMf en Provincie Zeeland.

Er deden honderden leerlingen mee in de voorrondes. Op donderdagavond 19 november was de finale in de ZB. Er waren 7 finalistenteams uit de tweede en derde klassen van Calvijn College Middelburg, Pontes| Het Goese Lyceum, Calvijn College Goes en Nehalennia Middelburg. 

De winnaars zijn gekozen door een vakjury en door een jongerenjury. 

 

Prijs van de vakjury

Zij kregen uit handen van de jury een VIP workshop bij FabLab Zeeland, aangeboden door ZB en een Bosatlas van de Energie, geschonken door Provincie Zeeland.

De vakjury heeft gekozen voor de elevatorpitchpresentatie van een leerlingenteam van het Calvijn College Goes, klas 2, met de “Ecologische Boerderij”.

Matilda, Lennard, en Stefan: "Voor de opdracht van Energie battle hebben wij veel naar bestaande ideeën gekeken en dat samengevoegd tot een geheel : The Farm of the Future. Deze boerderij wekt grotendeels zelf zijn energie op door zonnepanelen en een windmolen. De opgewekte energie word ook gebruikt om opgevangen regenwater te splitsen in waterstof en zuurstof, het waterstof kan gebruikt worden als brandstof en het zuurstof wordt vrijgelaten. Ook wordt er biogas opgevangen (methaan van koeienmest), dat kan verkocht of gebruikt worden in het huishouden voor de verwarming, koken en dergelijke. Zo wordt de natuur gebruikt om stroom en gas op te wekken op een groene manier.

De jongerenjury

De jongerenjury bestond uit leerlingen van ROC SCALDA.

Zij kozen het team van klas 3 van Calvijn College Goes als prijswinnaars.

Hun idee was een “RePla House”. "Een huis van gerecycled plastic, en dan vooral uit de beruchte plastic soep. Het is vooral bedoeld voor wijken in ontwikkelingslanden, liefst zo dicht mogelijk bij een vervuilde oceaan. We willen ook proberen dat de mensen die daar wonen zelf ook helpen met het bouwen van de huizen van plastic. Water wordt opgevangen voor irrigatie en om te zuiveren voor drinkwater", aldus de winnaars Jeanine, Jochem en Corné.

De finalisten van de Energy Battle

In de voorrondes op de scholen zijn de finalisten per leerjaar uitgekozen. Een aantal van de presentaties en meer foto's vind je in ons dossier van de wedstrijd.

Na aflloop van de de Energy Battle was er in de ZB nog een inspirerend Energiecafé over The Good House, een circulaire woning.

Naar het verslag en de foto's