Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp wordt gecombineerd met je cv-ketel. De hybyde warmtepomp gebruikt elektriciteit en maakt vaak gebruik van energie uit de buitenlucht. Het is daarom een energiezuinig apparaat. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten erg koud is of je huis snel moet worden opgewarmd. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water. Je kunt de warmtepomp aansluiten op de cv-ketel die je nu hebt, of tegelijk met een nieuwe ketel laten installeren.
Een hybride warmtepomp is in principe een lucht-water warmtepomp en uitermate geschikt voor woningen die niet volledig van het gas af kunnen. De levensduur is gemiddeld 15 jaar. Als je cv-ketel nog niet ouder dan 5 jaar is, prima te combineren met je huidige cv ketel.
Randvoorwaarden en voor- en nadelen
Heb je bijvoorbeeld een woning met alleen matige dakisolatie en dubbel glas (geen HR++), maar zonder spouwmuurisolatie en zonder vloerisolatie? Denk dan ook vooral aan isoleren. In zo’n huis zal de warmtepomp minder vaak de warmte leveren: de cv-ketel moet regelmatig bijspringen om je huis voldoende warm te krijgen. Je kunt dan beter eerst investerien in het isoleren van je spouwmuur en eventueel de vloer, dat levert je meer voordeel in CO2 en geld op. Daarna (of tegelijkertijd) kun je natuurlijk die hybride warmtepomp nemen.
Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht (die samenwerkt met je cv-ketel) krijg je in 2023 tussen de € 1.950 tot 3.000 subsidie. Ook voor isolatiemaatregelen is subsidie beschikbaar.
Meer informatie
Meer weten over de hybride warmtepomp? Ga dan naar Verbeterjehuis.nl | Warmtepompen.
Meer weten over subsidie aanvragen voor de warmtepomp?
Waarom de keuze voor isolatie vooraf of tegelijkertijd de voorkeur heeft lees je hier.
Wil je onafhankelijk advies van een energieadviseur of -coach? Kijk dan op:
Energiek Zeeland (voor Zeeuwen) of:
Voor inwoners van gemeenten die aangesloten zijn bij Duurzaam Bouwloket (alle gemeenten in Zeeland) informatie over hybride warmtepomp.