Wonen zonder aardgas
Wonen zonder aardgas is de toekomst
Onze cv-ketel voor verwarming en warm water heeft de langste tijd gehad omdat we in Nederland de stap gaan maken naar duurzame verwarming zonder aardgas. Dat betekent dat ruim 7 miljoen huishoudens op een andere manier moeten gaan verwarmen en koken. Een gigantische operatie. Onmogelijk? Weet je dat Nederland eerder radicaal van energiebron is gewisseld, namelijk bij de overgang van kolenkachels naar gasverwarming. Ook die omslag kwam binnen 10 jaar tot stand, met een strakke regie van de overheid.
Voor veel mensen leidt deze overgang tot grote veranderingen. Daarom is het belangrijk om iedereen hier op tijd bij te betrekken. Bijvoorbeeld via het onderstaand energiedossier. Hierin kan je lezen hoe het zit met aardgasvrij wonen en wat het voor jou en je huis kan betekenen.
Waarom wonen zonder aardgas?
In bijna alle Nederlandse woningen werkt de verwarming op aardgas. Om klimaatverandering binnen veilige grenzen te houden is het nodig om het gebruik van fossiele energie, zoals aardgas, tot bijna nul terug te dringen. In 2030 moet het gasverbruik fors minder zijn en in 2050 gebruiken we helemaal geen gas meer om de woning te verwarmen.
Stappen om te komen tot aardgasvrij wonen
In 2030 moet het gasverbruik fors minder zijn. Dat lijkt ver weg, maar is dichtbij dan je denkt: koop je nu een nieuwe hr-ketel op gas, dan zou het best je laatste kunnen zijn. En misschien kan je beter nu al (stapsgewijs) kiezen voor duurzame verwarming.
Kosten en financiering van aardgasvrij wonen?
Wonen zonder aardgas is op dit moment nog duurder dan mét. Dit komt voornamelijk door de hoge kosten van de aanpassingen in huis. Denk hierbij vooral aan vergaande isolatie. Dit is het belangrijkst voor oplossingen met lagetemperatuurverwarming, zoals een warmtepomp of een warmtenet op lage temperatuur. Bij een warmtenet op hoge temperatuur zijn minder aanpassingen nodig.
Aardgasvrij wonen in Zeeland
Begin 2017 hebben zo’n 25 Zeeuwse partijen het Zeeuws Energieakkoord voor energiebesparing in de bestaande particuliere woningvoorraad ondertekent. In Zeeland is afgesproken dat in 2045 de hele particuliere woningvoorraad energieneutraal te hebben gemaakt. Dat is 5 jaar eerder dan de landelijke doelstelling.
Voorbeelden en ervaringsverhalen in en buiten Zeeland
Wil je inspiratie opdoen en kennis maken met voorbeelden van energieneutrale (aardgasvrije) eigen woningen, raadpleeg dan Huis vol Energie. Op deze website komen ook nog ervaringen van Zeeuwen met aardgasvrije woningen.
Route naar aardgasvrij wonen, interview
Interview met Zeeuwse bewoners van een huis van 1997 over hun route naar aardgasvrij wonen
Boeken
-
K. de Jong
-
Fred de Lede | Jan Koopmans | I. van Veelen | Rob van den Berge | Hans Wittens
-
VIBE
-
Kris De Decker
Architectuur als klimaatmachine
Vera Yanovshtchinsky
-
SBRCURnet
Lucht-waterwarmte-pompen in woningen
J.C. Aerts | K.C.J. Nobel
-
K. de Jong
Warmteverliesberekening voor woningen en woongebouwen
ISSO, Kennisinstituut voor de installatiesector
-
Margriet Brandsma | Heleen Ekker | Reinalda Start
-
Anne-Marie Rakhorst
-
GasTerra
-
L. van der Sluis
Warmteverliesberekening voor woningen
ISSO, Kennisinstituut voor de installatiesector