Kosten en financiering van aardgasvrij wonen?

Wonen zonder aardgas is op dit moment nog duurder dan mét. Dit komt voornamelijk door de hoge kosten van de aanpassingen in huis. Denk hierbij vooral aan vergaande isolatie. Dit is het belangrijkst voor oplossingen met lagetemperatuurverwarming, zoals een warmtepomp of een warmtenet op lage temperatuur. Bij een warmtenet op hoge temperatuur zijn minder aanpassingen nodig.

Isolatie en andere aanpassingen

De overstap naar een warmtepomp is nu nog de duurste oplossing. Dit komt omdat de warmtepomp zelf een duur apparaat is (tussen de 2.500 en 15.000 euro) en deze bijna altijd gecombineerd moet worden met vergaande isolatiemaatregelen en het installeren van wand- of vloerverwarming. Nu geldt hiervoor overigens nog een flinke overheidssubsidie. Nieuwe apparatuur en besparingsmaatregelen kunnen opgeteld al snel tienduizenden euro’s kosten, afhankelijk van het soort woning. De kosten van het energieverbruik zijn daarentegen lager. Door de energiebesparing die het oplevert, is het dan ook mogelijk om deze investering op langere termijn terug te verdienen.

Bij een overstap op groen gas is het net andersom. Er zijn dan weinig tot geen kosten voor aanpassingen in huis, maar biogas kost per kubieke meter meer dan aardgas omdat het beperkt beschikbaar is. Ook dan is isoleren dus verstandig.
De kosten voor het ingrijpend aanpassen van een woning kunnen in de praktijk op dit moment niet uit de verlaging van de energierekening worden betaald. Veel huishoudens hebben dit geld niet of geven het liever aan andere zaken uit. Echter een toenemende groep mensen laat zich niet alleen leiden door de portemonnee, het levert ook comfort en woongenot en is goed voor het milieu. Lees meer.
 

Subsidie woningisolatie en duurzame energie

Met subsidie worden isolatie en energiebesparing nog aantrekkelijker. Milieu Centraal heeft de landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidiepotjes op een rij gezet.

Subsidie Zeeland

De Zeeuwse gemeenten werken samen met het Duurzaam Bouwloket en bieden een subsidiecheck. Het Duurzaam Bouwloket is een gemeentelijk energieloket waar ook je terecht kunt met vragen over duurzaam (ver)bouwen, energie besparen en energie opwekken en (gemeentelijke) subsidies.

Terug naar Wonen zonder aardgas