Passend Lezen

Collectie

Soms gaat lezen niet zo makkelijk

Gelukkig biedt de Bibliotheek een oplossing voor leden die slechtziend, dyslectisch of anderszins beperkt zijn. Met luisterboeken, grootletterboeken, gesproken boeken, brailleboeken en andere leesvormen kun je genieten van een gevarieerde collectie!

Luisterboeken

Heb je moeite met lezen door slechtziendheid of met (begrijpend) lezen? Of is het vasthouden van een boek te zwaar voor je? Een luisterboek leest de tekst van het boek voor, zodat je toch kunt genieten van het verhaal.

Bekijk onze Luisterboeken

Ga naar de online Bibliotheek

Grootletterboeken

Grootletterboeken maken lezen makkelijker voor mensen met verminderd zicht. Of je nu van romans, thrillers of andere boeken houdt, met de grootletterboeken van de Bibliotheek lees je wat jij wilt.

Naar Grootletterboeken

Overal lezen met de app

Een boek luisteren in bed, in de trein of op de bank? Met de Passend Lezen-app op je smartphone of tablet luister je eenvoudig naar gesproken boeken, waar en wanneer je maar wilt.

Download voor iOS

Download voor Android

Aanwinsten grootletterboeken

Van literatuur tot streekroman. En van klassieker tot de nieuwste bestseller.

Heel Nederland Leest: Joe Speedboot

Van 1 tot en met 30 november is het tijd voor Heel Nederland Leest! Lees jij ook mee? Dit jaar staat het boek Joe Speedboot van Tommy Wieringa centraal. Het boek is te leen bij Passend Lezen in audio en braille.

Bestel het Grootletterboek

Bibliotheekservice Passend Lezen

Ben je slechtziend, dyslectisch of heb je een fysieke of cognitieve beperking? Als lid van de Bibliotheek kun je gratis boeken lenen via de Bibliotheekservice Passend Lezen. De collectie omvat meer dan 90.000 gesproken boeken, 20.000 brailleboeken, landelijke en regionale dagbladen, een breed aanbod aan tijdschriften, hoorspelen en hoorcolleges.

De collectie wordt maandelijks uitgebreid met nieuwe titels in verschillende leesvormen: audio, braille, grootletter of combilezen. Geniet van het lezen via de website, de Passend Lezen-app of andere leeshulpmiddelen.

Hoe werkt het?

1. Word lid

Met een abonnement krijg je toegang tot alle leesvormen die de Bibliotheek aanbiedt, waaronder luisterboeken en grootletterboeken. Daarnaast heb je via de Passend Lezen-app gratis toegang tot gesproken boeken en andere leesvormen.

Word lid van de ZB

2. Activeer je account

Activeer deze bibliotheekservice voor mensen met een leesbeperking via de website van Passend Lezen. Log in met het nummer van je bibliotheekpas. Het nummer vind je aan de achterzijde van de bibliotheekpas.

Activeer je account

3. Lezen wat en wanneer je wilt

Zoek een boek, tijdschrift of krant in de collectie. Vul je zoekcriteria in of laat je inspireren. Bekijk nieuwe aanwinsten of ontdek wat anderen hebben gelezen. Vind het boek dat bij je past en voeg het toe aan je digitale boekenplank. Hierna kun je direct met lezen vanaf je smartphone of tablet. Andere leesvormen, zoals brailleboeken, laat je thuisbezorgen.

Uitleenvoorwaarden van Passend Lezen

Je mag maximaal 15 titels op je digitale boekenplank hebben staan. Deze 15 titels bestaan uit boeken, hoorcolleges en hoorspelen.



Webpagina's laten voorlezen

Vind je het fijn als de webpagina’s van de ZB worden voorgelezen? Veel webbrowsers bieden gratis voorleessoftware aan, zoals cromespeakit

Ook Android smartphones, tablets, iPhones en iPads hebben vaak een ingebouwde voorleesfunctie. Denk aan TalkBack en Google Assistant bij Android of Siri en VoiceOver bij Apple-producten.

Meer informatie over voorleesfunctie

Passend Lezen in het kort

Benieuwd hoe Passend Lezen werkt, voor wie het bedoeld is en welke leesvormen er zijn? Deze video legt het kort uit.

Naar passendlezen.nl


Vragen?