Preventie van afval
Elke afvalstof kent zijn eigen problemen in de verwerking. Het is dan ook beter om afval te voorkomen. Dat kan op allerlei gebieden.
Zo voorkom je afval
Gun je spullen een lang leven
- Koop duurzame en kwalitatief goede spullen. Deze gaan langer mee zodat je minder vaak nieuwe spullen hoeft te kopen.
- Zorgvuldig onderhoud en reparatie waar mogelijk, verlengt ook de levensduur van jouw spullen. In Repair Cafés door het hele land kun je diverse spullen (kleding, elektrische apparaten, fietsen) gratis laten repareren.
- Breng nog bruikbare, of goed te repareren spullen naar de kringloopwinkel. Denk hierbij aan kleding, beddengoed, speelgoed of meubilair, maar ook elektrische apparaten of cd's. Veel kringloopwinkels komen grote dingen bij jou ophalen. Adressen van de dichtstbijzijnde kringloopwinkel vind je in de Gouden Gids of op www.kringloopwinkels.nl.
- Oud gereedschap kan vaak nog hergebruikt worden. Stichting Gered Gereedschap zamelt oud gereedschap in, knapt het op en stuurt het naar ontwikkelingslanden.
- Verkoop, ruil of geef gratis weg via internet. Naast sites als Marktplaats.nl zijn er veel (vaak particuliere) sites waar je gratis spullen kunt vinden of kwijtraken, typ hiertoe de zoekterm 'gratis spullen ophalen' in een zoekmachine.
Let op verpakkingen
- Neem een eigen boodschappentas mee als je boodschappen doet. Dat bespaart heel wat plastic tasjes.
- Koop statiegeldverpakkingen (frisdrank, bier). Eenmalig glas, hoewel goed recyclebaar, heeft de hoogste milieubelasting.
- Hoe groter de verpakkingseenheid, hoe minder verpakking per kilogram product. Bijvoorbeeld een zak van 5 kilogram aardappelen levert minder afval op dan twee zakken van 2,5 kilo. Pas echter op met grote voorraden. Producten kunnen bederven, en dat leidt tot afval en verspilling van de energie die nodig is geweest om het product te maken.
Koop op maat
- Per jaar belandt ongeveer 14 procent van het voedsel dat huishoudens kopen onnodig in de afvalbak. Dat is verspilling van het voedsel zelf, maar ook van de energie die nodig was voor het telen, bewerken, verpakken, bewaren en vervoeren van de voedingsmiddelen. Wil je minder verspillen? Kijk dan naar de tips van het Voedingscentrum.
- Ga je klussen in huis? Bereken dan vooraf precies uit hoeveel verf, hout, lijm, behang of ander materiaal je nodig hebt. Zo voorkom je dat je te veel inkoopt.
Bespaar papier
- Plak een ja/nee- of een nee/nee-sticker op de brievenbus. Dat bespaart maar liefst 34 kilogram drukwerk per brievenbus per jaar. Zie Reclamedrukwerk of haal een sticker bij je gemeente.
- Overweeg eens of je een krantenabonnement samen met je buren kunt nemen. Week- of maandbladen kunnen goed door meerdere huishoudens gelezen worden. Zo bespaar je ook op de kosten.
- Gebruik papier dat aan één kant bedrukt is nog een keer voor kladjes en kopieer dubbelzijdig.
Voedsel: Koop niet meer dan je nodig hebt
Volgens de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) wordt meer dan 30% van de totale voedselvoorziening wereldwijd weggegooid. Het gaat om goed, vers en lekker voedsel dat op gigantische schaal wordt verspild.
30% van de uitstoot van broeikasgassen wordt door voedselproductie veroorzaakt en sommige landen verspillen een derde van de totale
voedselvoorziening. Dit betekent dat 10% van de CO2-uitstoot veroorzaakt wordt door de productie van voedsel dat nooit wordt opgegeten! Als voedsel een land was, zou het de derde grootste veroorzaker van CO2-uitstoot zijn, na de VS en China.
Plastic: er zijn alternatieven
- Het gebruik van plastic is gigantisch toegenomen. Wat je zelf kunt doen: neem een boodschappentas mee, koop bij voorkeur producten die niet in plastic verpakt zijn.
- Jaarlijks wordt wereldwijd ongeveer 260 miljoen ton nieuw plastic aangemaakt. In 1950 ging het nog maar om vijf miljoen ton plastic. De productie van plastic stijgt jaarlijks met 8%. De laatste tien jaar is er meer plastic geproduceerd dan in de hele twintigste eeuw. Ongeveer de helft van al het plastic dat geproduceerd wordt, is voor eenmalig gebruik en wordt direct weggegooid.
- Kleding van plastic (fleece, nylon, acryl, polyester) laten minuscule plastic vezels los bij het wassen. Bij het wassen van één kledingstuk in één wasbeurt bleek het om meer dan 1900 vezels te gaan. Deze zijn zo klein dat ze rioolwaterzuiveringsinstallaties passeren.
- Wereldwijd worden er ongeveer 1 biljoen (1000 miljard) plastic tasjes per jaar gebruikt. Dat zijn meer dan één miljoen tasjes per minuut. Een plastic tasje heeft een gemiddelde ‘levensverwachting’ van 15 minuten.
- Meer weten over productie en toepassingen van plastics? Kijk dan op de website van de Plastic Soup Foundation.
Meer informatie
- Milieu Centraal over afval