Eten

Gebruik groenten en fruit van het seizoen en uit eigen land. Koop niet meer dan je nodig hebt. Voor de voedselproductie is ook energie nodig. Je staat daar als consument vaak niet bij stil als je iets koopt, omdat het vooral om indirecte energie gaat. Energie die wordt gebruikt bij de totstandkoming van een product, zoals wassen, snijden en pasteuriseren. Transport van voedsel uit Zuid-Amerika of Australië kost ook energie. Daarnaast gebruik je zelf energie bij het kopen, koken en bewaren van voedsel.

Productieketen

Bij iedere productiefase wordt een hoeveelheid broeikasgassen uitgestoten. De grootste hoeveelheid ligt aan het begin van de keten. Volgens Nederlands onderzoek is de landbouw voor ongeveer 40% verantwoordelijk voor de broeikasgasuitstoot van voeding. Denk aan de productie van vlees, gebruik van kunstmest en verwarming van kassen. Vervolgens wordt het verwerkt in de fabriek (17%), verpakt (5%) en vervoerd (6%) naar de supermarkt of catering (10%).

Je komt als consument (24%) in beeld vanaf het moment dat je een product gaat kopen. Als je kiest voor een product, kies je ook voor een bepaalde keten. Ook door het gebruik bepaal je hoeveel broeikasgassen er nog worden uitgestoten. Doe je bijvoorbeeld boodschappen met de auto of met de fiets? Koop je producten uit Zeeland of van het zuidelijk halfrond? Je kunt ook energie besparen door thuis slim te koken en te bewaren.

Meer weten? Kijk op www.voedingscentum.nl. Daar kun je met de Voedselafdruk nagaan hoeveel energie en ruimte jouw voedingspatroon vergt van onze aarde.

Terug naar energiebesparing