Wereldreis locaties in Goes

Hieronder enkele locaties van de wereldreis 2023

Amnesty International

Iedereen heeft recht op leven. Je mag voor je mening uitkomen. Niemand mag jou martelen. Dat zijn mensenrechten. Deze en andere rechten staan in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Bijna alle landen ter wereld hebben beloofd zich aan de rechten van de mens te houden. Maar zo ver is het nog lang niet. Nog altijd zijn er mensen die gevangen zitten omdat ze voor hun mening uitkwamen. Kinderen die moeten vechten als soldaat, gevangenissen waar marteling de normaalste zaak van de wereld is. Zolang er landen zijn die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten zal Amnesty International actievoeren.

Amnesty komt in actie wanneer uit onderzoek blijkt dat mensenrechten worden geschonden. Dat doet zij door zoveel mogelijk mensen op te roepen om brieven te schrijven en handtekeningen te zetten. Dat kan via allerlei kanalen. Ook oefent Amnesty druk uit op de regering van het land waar de schendingen plaatsvinden.

Tijdens jouw bezoek vertellen medewerkers van Amnesty je er alles over hun werk, maar je gaat ook zelf aan de slag tegen schending van mensenrechten. Je gaat een kaart schrijven en versieren en deze opsturen naar een of meerdere gevangenen. Het klinkt misschien gek, maar jouw kaart, handtekening of brief maakt heel veel uit. Regelmatig ontvangt Amnesty bedankjes van mensen waar wij voor in actie zijn gekomen.

Amnesty International
Per adres: kantoor AMEC, Oostwal 1

Vluchtelingenwerk Zeeland

Hoe is het om je land te moeten verlaten, omdat je vreest voor je leven? Hoe is het om alleen te moeten vluchten en je familie achter te moeten laten? Gelukkig is het voor de meeste van ons moeilijk om een antwoord op deze vragen te geven, maar niet voor miljoenen vluchtelingen. Jaarlijks zijn er meer dan 11 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, onderdrukking, armoede en/of natuurrampen. Zij verlaten hun land met hoop op een beter bestaan elders.

In Nederland worden vluchtelingen opgevangen door Vluchtelingenwerk Nederland. Zij hebben locaties verspreid door Nederland. In Goes zit Vluchtelingenwerk, kantoor de Bevelanden. Vluchtelingenwerk Zeeland is een vrijwilligersorganisatie en ondersteunt asielzoekers tijdens hun asielprocedure en helpt toegelaten vluchtelingen bij hun integratie in de Nederlandse samenleving.

Vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, krijgen een (tijdelijke) verblijfsvergunning. Ze mogen beginnen met het opbouwen van een nieuw bestaan. De ruim 30 vrijwilligers van Vluchtelingenwerk de Bevelanden begeleiden meer dan 200 vluchtelingen bij o.a. het vinden en inrichten van een woning, onderhouden van contacten met instanties (bijvoorbeeld de Gemeente), inschrijven bij de huisarts, tandarts of school of het wegwijs maken in de nieuwe woonplaats.

Tijdens jouw bezoek aan Vluchtelingenwerk hoor je clienten, die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen, hoe het is om te vluchten. Samen met de coördinator beantwoorden zij graag jullie vragen. Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Gebruik dan de speed-meet kaartjes van Vluchtelingenwerk.

Stichting Vluchtelingenwerk, Westsingel 58 /01

MEC De Bevelanden



MEC De Bevelanden in Goes wil mensen stimuleren bewuster met natuur en milieu om te gaan. Je weet inmiddels al dat onze huidige Westerse leefstijl veel van onze natuur vernietigt.

Het MEC laat zien wat je van de natuur kan leren en hoe jij zelf bij kan dragen aan een duurzame wereld. Dit doet het MEC door jou goed naar de natuur te laten kijken. Niet alleen bij jou in de buurt, maar over de hele wereld.

Tijdens je bezoek aan het MEC ontdek je dingen die wij gebruiken in ons dagelijks leven die afgekeken zijn van de natuur. De technieken die dieren, planten en bomen gebruiken hebben wij overgenomen en nagemaakt om ons leven en werk makkelijker en sneller te maken. De vraag is nu of er nog meer technieken zijn die wij nog niet ontdekt hebben. En of wij die ook zullen gaan ontdekken?

MEC De Bevelanden, Kattendijksedijk 23

Moskee Arrahman

Moskee Arrahman is gevestigd in een voormalig bedrijfspand aan de Zuidvlietstraat, achter de meubelboulevard. Voorheen kwamen de Goese moslims bijeen in een pand aan de Joachimikade, maar dat werd te klein.

Sinds dit jaar is de gebedsruimte van de nieuwe locaties helemaal klaar en is iedereen welkom een bezoek te brengen aan de vernieuwde Moskee. Ben jij er al geweest? Tijdens de Wereldreis door Goes krijg je een rondleiding door de Moskee. Bestuursleden van de Stichting Arrahman vertellen je alles over het reilen en zeilen in dit gebedshuis.

Arrahman Moskee, Zuidvlietstraat 122

Anti Discriminatie Bureau Zeeland

Mensen zijn er in verschillende soorten en maten. Groot, klein, dik, dun, zwart, wit, met of zonder handicap, homo, hetero of biseksueel, gelovig of niet- gelovig enzovoort. En dat kan heel leuk en spannend zijn, maar het kan ook problemen opleveren. Wanneer je anders behandeld wordt omdat je 'anders' bent heet dat discriminatie.

In heel Nederland bestaan er antidiscriminatievoorzieningen. Dat zijn organisaties waar je kunt melden dat je discriminatie hebt meegemaakt of gezien. In Zeeland is dat ADB Zeeland.

Wij krijgen gemiddeld zo'n 100 klachten per jaar binnen. Voorbeelden van klachten zijn:

je wordt bespuugd om je hoofddoek
je buurman roept steeds dat je terug moet naar je eigen land
je locker wordt steeds vol gekalkt met 'homo' sinds je coming out
je mag een café niet in met je rolstoel
etc.
Als je zoiets gebeurt kan dat heel naar voelen. Dan kun je een melding doen bij ADB Zeeland. Wij luisteren eerst naar je verhaal en kijken daarna samen met jou of we je verder kunnen helpen. Alles wat wij doen is gratis. We zijn blij met elke melding, want zo weten we in ieder geval wat er gebeurt in Zeeland.

Tijdens jouw bezoek aan het ADB Zeeland gaan we aan de slag met vooroordelen en anders zijn. Wat weet je van de ander? Hoe ga je om met verschillen? We gaan dit aan de lijven ervaren.

ADB Zeeland, Stationspark 29c

 

De volledige lijst van organisaties en bedrijven 2023

De Wereldreis door Goes leidt leerlingen langs organisaties en bedrijven die vanuit Goes bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige wereld.

  • Het Milieu Educatie Centrum De Bevelanden stimuleert mensen bewuster met natuur en milieu om te gaan
  • Bij Vluchtelingenwerk leren de leerlingen over de opvang van vluchtelingen en met het COA bezoeken de leerlingen de noodopvang in de Zeelandhallen
  • Amnesty International informeert over de geboden steun aan politieke gevangenen
  • In het Bespaarhuis van de gemeente zien de jongeren welke maatregelen er in huis genomen moeten worden om (in de toekomst) van het gas af te gaan
  • Roompot laat zien hoe duurzaamheid in hun nieuwe kantoor is doorgevoerd
  • De jongeren maken kennis met de Kringloopwinkel Goed en Gebruikt, de Ruilwinkel Goes, de Stadstuin Goes en gaan naar een duurzame bouwplaats van Marsaki
  • Ze bezoeken het kantoor van het Anti Discriminatie Bureau Zeeland, de Wereldwinkel, de Moskee Arraham en de Vredeskerk
  • Hannah Meerhof verzorgt een workshop over zero waste