Cursusfolder digitale vaardigheden

Terug naar Computer- en tabletcursussen

Bekijk de cursusfolder

Hier vind je alle cursussen en workshops rondom digitale vaardigheden die de ZB aanbiedt. Kies eerst een onderwerp of bekijk op je gemak het complete aanbod. 

Cursussen

Cursus Klik & Tik

Heb je nog nooit of bijna nooit met een computer gewerkt, dan is er de cursus Klik & Tik. Deze cursus is bedoeld voor mensen die nooit of bijna nooit met een computer hebben gewerkt. Tijdens deze cursus leer je websites bekijken, e-mails schrijven en bestanden downloaden.

Naar de cursus Klik & Tik

Cursus Digihandig

Een cursus voor mensen die nog (bijna) nooit met een telefoon of tablet gewerkt hebben of hierin niet zo ervaren zijn. Je leert routes plannen, contact maken (chatten, foto’s sturen en videobellen), surfen op internet en nog veel meer.

Naar de cursus DigiHandig

DigiD

DigiD - Mijn-omgevingen

Veel organisaties hebben een mijn-omgeving op hun website. Dat is een gedeelte op de website, waar je alleen kunt komen door in te loggen. In deze cursus leer je hoe je zo’n mijn-omgeving gebruikt.

Naar workshop Digid - Mijn-omgevingen

Zaken regelen met je Gemeente

Tijdens deze workshop leer je hoe je de website van de Gemeente Middelburg kunt gebruiken voor het maken van een afspraak en het aanvragen van documenten als een paspoort, rijbewijs of vergunning.

Naar workshop Zaken regelen met je Gemeente

Digitale gezondheidszorg

Apotheek online

In deze workshop leer je hoe je Apotheek.nl kunt gebruiken voor informatie over medicatie, ziektes, bijwerkingen en meer.

Naar workshop Apotheek online

Patiëntenportaal huisarts

In deze workshop leer je hoe je gebruik kunt maken van een online patiëntenportaal of -omgeving van de huisarts.

Naar workshop Patiëntenportaal huisarts

Patiëntenportaal ziekenhuis

In deze workshop leer je hoe je gebruik kunt maken van een online patiëntenportaal of -omgeving van het ziekenhuis.

Naar workshop Patiëntenportaal ziekenhuis

Thuisarts online

In deze workshop leer je hoe je Thuisarts.nl zelf kunt gebruiken voor onder andere het opzoeken van ziektes en gezondheid.

Naar workshop Thuisarts online

Videoconsult

In deze workshop leer je hoe je met je dokter een videoconsult kunt houden. Voor een videoconsult hoef je je huis niet uit.

Naar workshop Videoconsult

Android

Kennismaking met de Android telefoon

Veel mobiele telefoons werken met het Android-systeem. Wil je beter om leren gaan met je Android-smartphone? Doe dan mee met deze gratis workshop!

Naar workshop Kennismaking met de Android telefoon

Internetten en wifi

Tijdens deze workshop wordt uitgelegd hoe en wanneer je WiFi kunt gebruiken. Verder worden begrippen als mobiele data en Hotspot toegelicht en staan we stil bij veilig internetten en verschillende browsers.

Naar workshop Internetten en wifi

Standaardapps en Play store

In deze workshop worden verschillende standaardapps besproken en wordt behandeld hoe je een app installeert en verwijdert.

Naar workshop Standaardapps en Play store

Communicatie (bellen, sms’en, mailen en WhatsApp)

In deze workshop bespreken we de app Contacten en leer je meer over andere communicatiemogelijkheden op de Android telefoon zoals Mail en WhatsApp.

Naar workshop Communicatie

Instellingen en veiligheid

In deze workshop leer je enkele tips en trucs om je mobiel veilig te kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld het machtigen van apps, het gebruik van een openbaar Wifi-netwerk en de hulpmiddelen die je kunt gebruiken als je mobiele telefoon gestolen of zoek is.

Naar workshop Instellingen en veiligheid

Foto’s, de basis

In deze workshop worden de apps Camera en Google Foto’s kort besproken. Verder krijg je uitleg over de app Galerij, het gebruik van tabbladen en een paar basisbewerkingen van foto’s in deze app.

Naar workshop Foto’s, de basis

Iphone en Ipad

Ken je iPhone of iPad: werken met het snelmenu

In deze workshop krijg je uitleg over de bediening van je iPhone of iPad. Hierin wordt onder andere het snelmenu besproken.

Naar workshop Ken je iPhone of iPad

Notities, toetsenbord en standaardiconen

In deze workshop leer je hoe je werkt met notities en met het toetsenbord.

Naar workshop Notities, toetsenbord en standaardiconen

E-mail lezen en versturen

In deze workshop leer je hoe je e-mail instelt op je iPhone of iPad, hoe je berichten verstuurt, ontvangt en verwijdert.

Naar workshop E-mail lezen en versturen

Fotocamera en foto’s

In deze workshop wordt de camera op je iPhone/iPad kort besproken. Verder krijg je uitleg over de fotoalbums en hoe je foto’s eenvoudig kunt bewerken.

Naar workshop Fotocamera en foto’s

Surfen op het internet en apps downloaden

In deze workshop leer je hoe je de browser Safari gebruikt, apps toevoegt of verwijdert.

Naar workshop Surfen op het internet en apps downloaden

Windows

Basishandelingen in Windows

Windows is het besturingssysteem dat op de meeste laptops en computers wordt gebruikt. In deze gratis workshop wordt uitgelegd wat je allemaal op het scherm ziet, zoals de taakbalk met de pictogrammen. Ook leer je bijvoorbeeld hoe je met meerdere programma’s tegelijk kunt werken.

Naar workshop Basishandelingen in Windows

Bestanden en mappen in Windows

In deze workshop leggen we uit hoe je in Windows bestanden en mappen opslaat, dit aanpast en hoe je zoekgeraakte bestanden terugvindt. Met de Windows Verkenner leer je hoe je kunt kopiëren, knippen, plakken en verslepen. Met een duidelijke mappenstructuur kun je na afloop bestanden als documenten, foto’s en video’s eenvoudig ordenen.

Naar workshop Bestanden en mappen in Windows

Veiligheid

Informatiebijeenkomst veilig online

Deze bijeenkomst begint met een livestream waarin verschillende vormen van online fraude met de Politie West-Brabant worden besproken. Daarna zijn wijkagenten op digitaal gebied van de politie Zeeland en informatiespecialisten van de ZB in de Bibliotheek aanwezig om jouw vragen te beantwoorden en meer te vertellen over online veiligheid.

Naar de Informatiebijeenkomst veilig online

Interactieve film voor senioren: digitale oplichting

We horen steeds vaker voorbeelden van online oplichting. Tijdens deze bijeenkomst wordt een film getoond die uit vijf korte filmpjes bestaat. In deze film zitten keuzemogelijkheden, hierbij wordt de film stopgezet en wordt aan jou als deelnemer van de bijeenkomst gevraagd wat je in deze situatie zou doen. 

Naar Interactieve film voor senioren: digitale oplichting

Trap er niet in: online oplichting

Er zijn veel verschillende vormen van online fraude. In deze workshop leer je hoe je verschillende vormen van internetfraude herkent, en hoe jij je daartegen kunt beschermen.

Naar workshop Trap er niet in: online oplichting

Smartphone algemeen

WhatsApp

WhatsApp is een heel geliefd communicatiemiddel. Je leert in de workshop op een eenvoudige manier berichten te ontvangen en te versturen, bestanden en foto’s uit te wisselen, ‘gratis’ te bellen via WhatsApp en het programma up-to-date te houden.

Naar workshop WhatsApp

Instagram

In de workshop leer je Instagram te gebruiken. Zoals het maken van foto’s en deze direct delen met vrienden, familie en andere volgers. Ook leer je hoe je foto’s en filmpjes kunt bewerken en plaatsen.

Naar workshop Instagram

Fotograferen met je smartphone

Weet je dat je met je smartphone heel professionele foto’s kunt maken? Tijdens deze workshop leer je allerlei trucjes en technieken om zelf op een eenvoudige en handige manier indrukwekkende plaatjes te schieten met je smartphone.

Naar workshop Fotograferen met je smartphone

E-books

E-books lenen en lezen op je e-reader

Lees je graag e-books op een e-reader, maar wil je meer weten over het gebruik? Kom naar onze workshop! Je moet enige kennis hebben van de omgang met computers, een bibliotheekaccount hebben en een eigen laptop meenemen. Dan kunnen we samen aan de slag met de e-reader! Heb je zelf een Kobo e-reader, dan mag je deze meenemen. Dit is niet noodzakelijk, want voor de cursus zijn er voldoende e-readers beschikbaar in de ZB.

Naar workshop E-books lenen en lezen op je e-reader

Reizen

Je reis plannen met OV

Wil je ook graag eens met de trein of bus reizen of een reis plannen? Weet je niet goed hoe dat gaat, welke mogelijkheden er voor jou zijn en welke ondersteuning je kunt krijgen? Volg dan deze workshop.

Naar workshop Je reis plannen met OV

Google Maps

 In de workshop leer je Google Maps gebruiken voor allerlei soorten vervoer. Ook wordt het installeren van de offline versie behandeld, waardoor je niet afhankelijk bent van een internetverbinding tijdens je reis.

Naar workshop Google Maps

Overig

Workshop Datawijsheid

Wat moet je vandaag de dag weten over data? Wat is het, wat zijn de voor- en nadelen ervan en hoe krijg je meer grip op jouw data? Dat bespreken we tijdens de speciale workshops ‘Achter de schermen'. We zullen een hoop praktische tips bespreken, maar belangrijker nog: er is ruimte voor al jouw vragen over data. Komt dat(a) zien!

Naar workshop Datawijsheid

Informatiebijeenkomst - Digitaal nalaten

Op advies beveiligen we online gegevens met wachtwoorden die niemand weet of kan raden. Maar wat als je komt te overlijden? Dan kan niemand bij jouw gegevens. In deze informatiebijeenkomst Digitale Nazorg kom je te weten waar je zelf op moet letten en wat je kunt regelen voor jouw nabestaanden. Ook biedt deze bijeenkomst houvast voor nabestaanden die te maken krijgen met een digitale nalatenschap.

Naar Informatiebijeenkomst - Digitaal nalaten