Zeeuwse Klimaatweek 2023

Maandag 30 oktober tot en met zondag 5 november

Slimmer energie opwekken en klimaatbewuster leven en werken. Samen maken we Nederland en dus ook Zeeland steeds duurzamer. De overheid, veel burgers en organisaties dragen hun steentje al bij. Maar er moet nog veel gebeuren om de afgesproken CO2-doelen te behalen.

Om nóg meer Zeeuwse burgers en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat heeft de ZB het initiatief genomen om van 30 oktober t/m 5 november voor de tweede keer de Zeeuwse Klimaatweek te organiseren. We doen dat samen met organisaties en bedrijven in Zeeland. We sluiten hierbij perfect aan bij de Nationale Klimaatweek die in diezelfde week wordt gehouden.

Doe mee met de Klimaatweek

Noteer het op de kalender en bedenk alvast wat jouw gemeente of organisatie kan doen in die week en geef het aan ons door!

Mail ons je idee


Activiteiten

Hieronder een overzicht van de activiteiten die in de Zeeuwse Klimaatweek plaatsvinden.


Maandag 30 oktober


Klimaatkantoorkunst

Maandag 30 oktober | CO3 Campus, Terneuzen

Op maandag 30 oktober van 9:00 uur t/m 12:00 uur organiseren we binnen het CO3 Campus een workshop "klimaatkantoorkunst".

We gaan deze ochtend binnen de thema's "Klimaat en duurzaamheid" aan de slag om een schilderij te maken voor op het kantoor. CO3 Campus zorgt voor koffie, schilderdoeken, verf en andere dingetjes. Uiteraard wordt deze workshop verzorgd in onze meest inspirerende ruimte het "Bos".

Heb je iets dat je graag wil hergebruiken (in het kader van de circulaire economie) en het toe wil voegen aan jouw kunstwerk? Neem het mee!

 

Roosevelt Environmental History Lecture by Dario Fazzi

Maandag 30 oktober | RIAS, Middelburg

De Roosevelt lezing, getiteld Not in My Ocean: Trans-Local Activism and Environmental Democracy, gaat over de manieren waarop volksprotesten voor de bescherming van de oceanen in de VS, Zeeland en elders in Europa hebben bijgedragen aan het ontstaan van een breder milieubewustzijn.

De lezing is in het Engels.

Waar: RIAS, Hofplein 16, Middelburg
Wanneer: Maandag 30 november van 16.00 tot 18.00 uur

Buurtruilkastje Ruilwinkel Walcheren

Doorlopend | ZB Middelburg 

Ruilwinkel Walcheren plaatst in de Klimaatweek een buurtruilkastje in ZB Middelburg. Het kastje is te vinden voor de balie van de Klantenservice op de begane grond. Door het ruilen van spullen helpen mensen elkaar, worden sociale contacten opgebouwd, armoede bestreden en leveren we een bijdrage aan een natuur inclusieve én duurzame samenleving.

JongLeert Jagerstrots - Duurzaam wild voor een culinaire beleving

30 oktober t/m 5 november | Scalda Middelburg

Tijdens de Zeeuwse klimaatweek zetten wij bij JongLeert de schijnwerpers op duurzaam ondernemen en smaakvol, gezond koken. Het is onze missie om studenten bewust te maken van deze belangrijke aspecten, terwijl we onze gasten trakteren op de meest verrukkelijke gerechten. 

Bij JongLeert combineren onze getalenteerde studenten deze
delicatesse met pure, natuurlijke smaken. Dit is écht wild, afkomstig uit de onbedorven Europese natuur. Jagerstrots biedt vlees met een verhaal, waarbij respect voor het dier voorop staat.

Laat ons samen deze Week van de Duurzaamheid vieren met een
culinair avontuur dat de zintuigen prikkelt en onze planeet koestert. Kom proeven en deel in de Jagerstrots!

Meer over JongLeert

Gemeente Middelburg in de ZB

30 oktober t/m 5 november | ZB Middelburg 

Gemeente Middelburg adviseert over energiebesparing, het verduurzamen van een woning, koeltips voor de zomer en het vergroenen van tuinen.

Dinsdag 31 oktober

Vegetarische netwerklunch voor ondernemers

Dinsdag 31 oktober | Vlissingen

Ben jij ondernemer en wil je andere ondernemers ontmoeten? Meld je aan voor de vegetarische netwerklunch voor ondernemers ter ere van de Zeeuwse Klimaatweek bij Innovatiehub Dockwize. Een uitgelezen kans om kennis uit te wisselen over duurzaamheid, terwijl je geniet van een (gratis) lunch verzorgd door Brasserie Lumen. 

Waar: Dockwize, Edisonweg 41b, Vlissingen
Wanneer: Dinsdag 31 oktober van 12.00 tot 13.00 uur

Meet Up | Geen maat op de industrie

Dinsdag 31 oktober | ZB Middelburg

Na een informatief deel over de ‘maatwerkafspraken’ met de grote (Zeeuwse) industriële bedrijven volgt een dialoog met het publiek en de Zeeuwse politici Chris Simons (VVD) en Anita Pijpelink (PvdA / GL). Denktank Tij gaat in op de specifieke positie van de (Zeeuwse) procesindustrie in het Klimaatakkoord.

Waar: ZB Middelburg
Wanneer: Dinsdag 31 oktober van 19.30 tot 21.00 uur
Inloop vanaf 19:00 uur 

Bekijk de presentatie terug

Goese duurzaamheidsmarkt

Dinsdag 31 oktober | Goes

Meer weten over duurzaam wonen en leven in Goes? Laat je inspireren, informeren en adviseren op de Goese Duurzaamheidsmarkt. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. De eerste 100 bezoekers ontvangen deze dag een duurzame goodiebag.

De duurzaamheidsmarkt staat in het teken van het verduurzamen van huis en tuin.

Waar: Bespaarhuis, Lijnbaan 14 Goes
Wanneer: Dinsdag 31 oktober van 15.00 tot 20.00 uur


Woensdag 1 november

Rechten voor de Oosterschelde en de Westerschelde

Woensdag 1 november | ZB Middelburg

In deze workshop onderzoeken we hoe we onze rivieren en waterbekkens beter kunnen beschermen en verzorgen. Toekomstige generaties en de niet-menselijke natuur hebben recht op een levende en leefbare omgeving. Voor de Noordzee, de Wadden en de Maas zijn mensen zichtbaar bezig om hun positie te versterken; voor de Ooster- en Westerschelde is meer actie nodig. Iedereen is welkom om mee te doen. We horen graag jouw ervaringen en drijfveren. We vormen samen een initiatiefgroep voor inleving, onderzoek, creativiteit en beïnvloeding. We verbinden dit Zeeuwse initiatief met internationale netwerken en multilaterale kracht.

Er worden korte introducties gegeven door Nico Landsman (sociale innovatie) en Pieter Ippel (oud-hoogleraar UCR); met medewerking van HZ en ZMf.

Meld je aan en kom ook!

Waar: ZB Middelburg
Wanneer: woensdag 1 november van 16.30 tot 18.00
Maximaal aantal deelnemers: 24

De aarde staat in brand. Wat doet Terneuzen?

Woensdag 1 november | Terneuzen

Hoeveel CO2 kunnen we nog uitstoten, willen we de mondiale temperatuurverhoging beperken tot 1,5 graad? Hoeveel CO2 verbruiken wij? Hoeveel CO2 mogen we nog verbruiken? En als dit niet lukt, wat dan? Hoe leven we dan verder? Minder vliegen en minder vlees eten zijn de bekende voorbeelden. Maar is dat genoeg?

Na twee interviews over klimaatverandering kijken we naar de film: ‘Wat wil Schouwen-Duiveland?’. Ronald Rovers, klimaatonderzoeker, Marjan Minnesma van Urgenda en Jan Rotmans, hoogleraar transities, houden ons een spiegel voor. Daarnaast geven verschillende mensen van het eiland inspirerende voorbeelden hoe zij hun CO2-uitstoot flink weten terug te brengen. Deze documentaire duurt 32 minuten.

Na de film gaan we met elkaar in gesprek.

Tickets: € 2,50 inclusief koffie of thee tijdens de inloop.

Waar: CineCity Terneuzen
Wanneer: Woensdag 1 november om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Kledinginzamelingactie Scalda

1 november t/m 15 december | Scalda Terneuzen

Aftrap kledinginzameling Scalda Terneuzen. De donaties gaan naar het Leger des Heils.

Waar: Scalda, Vlietstraat 11A, Terneuzen
Wanneer: 7.30 tot 18.00 uur

Expositie Monumenten verduurzamen

Van 1 t/m 7 november | Zierikzee

Het verduurzamen van monumentenpanden: kan dat en wat is er mogelijk? De expositie 'Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt' laat zien dat er ook voor gebouwd erfgoed kansen liggen om energie te besparen! Speciaal voor de Zeeuwse Klimaatweek in het najaar haalt Erfgoed Zeeland deze reizende expositie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed naar Zeeland.

Waar: Laan van Sint Hilaire 2, Zierikzee
Wanneer: 1 tot en met 7 november

Meer informatie over de expositie

Ørsted: Kijkje achter de schermen

1 november | Vlissingen

Ørsted staat voor een wereld die draait op groene energie. In Nederland is voor de Zeeuwse kust het windpark Borssele 1&2 gebouwd en sinds 2021 in gebruik. In Vlissingen is de onderhoudslocatie gevestigd. Benieuwd hoe het er hier aan toe gaat? Krijg een uniek kijkje achter de schermen bij deze onderhoudslocatie in Vlissingen. Vanuit onze onderhoudslocatie vertrekken onze collega’s elke dag met de boot naar hun werk, midden op zee.

Maximaal aantal plekken per dag: 40

Waar: Ørsted, Westerhavenweg 2E, Vlissingen
Wanneer: 1 november van 13.00 tot 15.00 uur

Meet up | Mother Earth

Woensdag 1 november | ZB Middelburg

De klimaaturgentie wordt belicht vanuit verschillende invalshoeken: feiten en filosofie. Hoe reageert de doorsnee burger op de feiten over klimaatverandering. Sommige mensen komen in actie en anderen helemaal niet? Sprekers zijn Wim Jansen en Ad Phernambucq. De avond wordt ondersteund met muziek van de band Krush, onder leiding van Peter de Boevere.

Waar: ZB Middelburg
Wanneer: 19.30 tot 21.00 uur
Inloop vanaf 19.00 uur 

Bekijk de presentatie terug

Tekst Wim Jansen

Donderdag 2 november

Boekenverkoop

Donderdag 2 t/m zaterdag 4 november | ZB Middelburg

De ZB organiseert weer een Boekenverkoop! Een speciale verkoop van geprijsde boeken in combinatie met cd’s en dvd’s. Deze keer hebben we ook grootletterboeken, Engelse romans en bladmuziek!

Waar: ZB Middelburg
Wanneer:

  • Donderdag 2 november van 9.00 tot 20.00 uur
  • Vrijdag 3 november van 9.00 tot 17.00 uur
  • Zaterdag 4 november van 9.00 tot 16.00 uur

Klimaatmarkt

Donderdag 2 november | Zierikzee

Bezoek de klimaatmarkt in het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland. Voor inwoners en ondernemers en de toegang is gratis. Er zijn stands en workshops over energiebesparing, klimaat en duurzaamheid.

Waar: Laan van Sint Hilaire 2, Zierikzee
Wanneer: Donderdag 2 november van 18.00 tot 22.00 uur.

Zonne-professor Wim Sinke

Donderdag 2 november | ZB Middelburg

Zonne-professor Wim Sinke komt naar Zeeland voor een lezing! Hij deed in de afgelopen decennia onderzoek naar zonne-energie en maakte daar nationaal en internationaal naam mee. De lezing is tot stand gekomen dankzij ZMf in samenwerking met Zeeuwind en het Zeeuws Klimaat Fonds in het kader van Energieservicepunt Zeeland.

Waar: ZB Middelburg
Wanneer: Donderdag 2 november om 19.30 uur

De aarde staat in brand. Wat doet Vlissingen?

Donderdag 2 november | Vlissingen

Hoeveel CO2 kunnen we nog uitstoten, willen we de mondiale temperatuurverhoging beperken tot 1,5 graad? Hoeveel CO2 verbruiken wij? Hoeveel CO2 mogen we nog verbruiken? En als dit niet lukt, wat dan? Hoe leven we dan verder? Minder vliegen en minder vlees eten zijn de bekende voorbeelden. Maar is dat genoeg?

Na twee interviews over klimaatverandering kijken we naar de film: ‘Wat wil Schouwen-Duiveland?’. Ronald Rovers, klimaatonderzoeker, Marjan Minnesma van Urgenda en Jan Rotmans, hoogleraar transities, houden ons een spiegel voor. Daarnaast geven verschillende mensen van het eiland inspirerende voorbeelden hoe zij hun CO2-uitstoot flink weten terug te brengen. Deze documentaire duurt 32 minuten.

Na de film gaan we met elkaar in gesprek.

Tickets: € 2,50 inclusief koffie of thee tijdens de inloop.

Waar: CineCity Vlissingen
Wanneer: Donderdag 2 november om 19.30 (inloop vanaf 19.00)

Vrijdag 3 november

Natuurwerkdag

Vrijdag 3 en zaterdag 4 november | Heel Zeeland

Onze eigen natuurlijke omgeving is van cruciaal belang voor ons klimaat. Een groene omgeving met een rijke biodiversiteit is van groot belang voor Co2-opname, het tegengaan van hittestress, en een gezonde waterhuishouding.

Help mee tijdens de natuurwerkdagen op 3 en 4 november en leer welke rol inheemse soorten zoals knotwilgen spelen voor ons klimaat en de biodiversiteit. 

Op meer dan 20 locaties in Zeeland zijn vrijwilligers van harte welkom. Vind een locatie bij jou in de buurt op www.natuurwerkdag.nl.

Kennissessie voor particulieren

Vrijdag 3 november | De Stenge, Heinkenszand

In één avond ben je op de hoogte van zonnepanelen, omvormers, accu's, energieprijzen, slimme sturing, meterkast en veiligheid. Meld je aan en kom ook!

Wanneer: Vrijdag 3 november van 19.30 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Waar: Vergader- en Congrescentrum De Stenge, Stengeplein 1, 4451 CZ Heinkenszand

Conferentie 'Integrating offshore wind'

Vrijdag 3 november | HZ en Scalda Vlissingen

Hoe leiden windparken op de Noordzee tot groene welvaart in Zeeland? En wat komt daarbij kijken? Tijdens de conferentie ‘Integrating offshore wind’ op vrijdag 3 november geven meerdere deskundigen antwoord op deze en veel andere vragen. De organisatie van het congres is in handen van HZ University of Applied Sciences en Scalda. De toegang is gratis.

De conferentie vindt deels plaats in het HZ-gebouw aan de Edisonweg, deels bij Scalda aan dezelfde straat in Vlissingen. De toegang is gratis. Na het middagprogramma bij Scalda opent de mbo-instelling het Center of Vocational Excellence (COVE) WindDock.

Meer informatie is te vinden bij Scalda.

Waar: HZ en Scalda, Edisonweg, Vlissingen
Waar: Vrijdag 3 november van 9.30 tot 16.30 uur

Zaterdag 4 november

Natuurwerkdag

Vrijdag 3 en zaterdag 4 november | Heel Zeeland

Onze eigen natuurlijke omgeving is van cruciaal belang voor ons klimaat. Een groene omgeving met een rijke biodiversiteit is van groot belang voor Co2-opname, het tegengaan van hittestress, en een gezonde waterhuishouding.

Help mee tijdens de natuurwerkdagen op 3 en 4 november en leer welke rol inheemse soorten zoals knotwilgen spelen voor ons klimaat en de biodiversiteit. 

Op meer dan 20 locaties in Zeeland zijn vrijwilligers van harte welkom. Vind een locatie bij jou in de buurt op www.natuurwerkdag.nl.

Repair Café Middelburg

Zaterdag 4 november | De Kruitmolen, Middelburg

Het Repair Café wil laten zien dat het repareren van je spullen leuk en vaak heel makkelijk is. Onze vrijwilligers repareren, samen met de bezoeker, de spullen tegen materiaalkostprijs. Van kleding, elektrische apparaten, smartphone/tablet, desktop computer, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, speelgoed et cetera. Ontmoeting én duurzaamheid!

Waar: Bowling en Partycentrum “De Kruitmolen”, Kruitmolenlaan 129 in Middelburg
Wanneer: Zaterdag 4 november van 10.00 tot 15.00 uur

Meer over het Repair Café

Duurzame huizenroute

Zaterdag 4 november | Schouwen-Duiveland

De gemeente Schouwen-Duiveland organiseert op 4 november een Duurzame Huizenroute. Doe inspiratie op en deel ervaringen met anderen. Of meld je huis aan en help geïnteresseerden. Meedoen is kosteloos!

Waar: Schouwen-Duiveland
Wanneer: Zaterdag 4 november van 10.00 tot 16.00 uur

Symposium 'Stem van de toekomst'

Zaterdag 4 november | ZB Middelburg

Het betrekken van en luisteren naar de stem van de toekomst: het is cruciaal bij het aanpakken van de uitdagingen van deze tijd. Van de jongeren die nu opgroeien in onzekerheid, maar ook de generaties die nog geboren moeten worden. Tijdens dit symposium komen mensen aan het woord die zich bezighouden met de vraag: 'Hoe geven we de toekomst een stem?’. Van jonge experts tot bezorgde grootouders, ieder doet het op diens eigen manier.

Waar: ZB Middelburg
Wanneer: Zaterdag 4 november van 13.00 tot 16.00 uur

Huis-, tuin- en klimaatdag Borsele

Zaterdag 4 november | Gemeente Borsele

Op de ‘Huis-, tuin- en klimaatdag Borsele’ krijgen buurtbewoners de kans om een duuraam huis of klimaatbestendige tuin te bezoeken van medebewoners. Zo leren ze hoe ze zelf ook aan de slag kunnen! Op de open dag vertellen woningeigenaren wat zij in hun huis of tuin hebben gedaan om te verduurzamen, klimaatbestendig te worden of de biodiversiteit te vergroten. Dit met als doel om andere inwoners te helpen bij het (starten) met nemen van maatregelen. Zo zetten we ons samen in voor een beter klimaat!

Waar: Borsele
Wanneer: Zaterdag 4 november van 10.00 tot 16.00 uur

Overige activiteiten

Nacht van de Nacht Zeeland

Zaterdag 28 oktober is het weer Nacht van de Nacht! Ieder jaar worden er tijdens deze viering leuke activiteiten georganiseerd en doen we door heel het land zo veel mogelijk de lichten uit. Op die manier willen we op een ludieke manier aandacht vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling.

Bekijk alle activiteiten op zmf.nl

Warming Up Klimaatdagen op Zeeuwse scholen

in aanvulling op de Klimaatweek organiseert ZB dit schooljaar, in samen werking met Provincie Zeeland en het Zeeuwse Klimaatfonds, een Klimaatdag op vijf Zeeuwse VO scholen. De klimaatdag bestaat uit een voorstelling Van Piepschuim, 6 workshops en een afsluitende quiz. "Een kolkende mix van keiharde feiten over onze slappe knieën, troostend liedmateriaal waarvan iedereen zal huilen van het lachen, en lachen van het huilen en een sprankje hoop opdoet. Een zware boodschap verpakt in het lichtste materiaal denkbaar: Piepschuim."

De Zeeuwse Klimaatweek wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van:

Met de Zeeuwse Klimaatweek besteden we aandacht aan het thema Klimaatverandering, één van de grootste maatschappelijke opgaven, zeker voor Zeeland.
Haakt aan bij provinciaal beleid Regionale EnergieStrategie (RES) en Klimaatadaptatie.

Maatschappelijk Projecten van ZB heeft als doel om inwoners van Zeeland te informeren, het bevorderen van bewustwording en activeren bij te dragen aan oplossingen van de grote maatschappelijke uitdagingen.

Meer informatie?

Neem dan contact op met Pascal Elegeert, Sema Erden, Esther Spuesens via zeeuwseklimaatweek@dezb.nl.

Boeken voor een groene toekomst

Meer boeken over het klimaat en energie