Collectie industriële boekbanden
In de eerste helft van de 19e eeuw werd het vervaardigen van boekbanden een industriële activiteit. Tot die tijd maakte de drukker alleen het boekblok, en werd dit vervolgens naar keuze van de klant bij een ambachtelijke boekbinder ingebonden.
Voortaan werd het boek standaard met hetzelfde massaal geproduceerde omslag voor de verkoop klaargemaakt. De band zei nu meer over de inhoud van het boek zelf dan over de opdrachtgever, zoals tevoren het geval was.
Verschillende bibliotheken hebben aparte collecties industriële boekbanden. In ZB Bibliotheek van Zeeland verkeert deze nog in een opbouwfase. Boeken uit de periode van ca. 1825 tot 1940 met kunstzinnige of opvallende omslagen zonder stickers en plakkers kunnen aan de verzameling toegevoegd worden.
Massaproductie en ambacht
Sinds de Tweede Wereldoorlog krijgen gebonden boeken meestal een sobere (linnen) kaft met daaroverheen een los papieren stofomslag. Bij andere boeken moet een opvallende foto de aandacht van kopers trekken. Naast de massaproductie is het ambachtelijk boekbinden als artistieke activiteit deels teruggekomen. Dit in combinatie met het afdrukken op bijzonder papier in kleine oplagen. De collectie Bibliofiele werken toont voorbeelden hiervan.
De sterrenhemel / verklaard door F. Kaiser. – Deventer : Hulscher, 1884-1888.
Een omslag dat er duidelijk voor bestemd is om bij eventuele kopers interesse voor het onderwerp te kweken.
Op dwaalwegen : novellen / door Carmen Sylva. – Amsterdam : L.J. Veen, [ca. 1892].
Carmen Sylva was de schuilnaam van koningin Elisabeth van Roemenië. Zij verbleef een tijdlang in een villa in Domburg, die later naar haar genoemd werd. Het omslag toont een Oost-Europese vrouw in een landschap.
Bijzondere boekbanden
De collectie industriële boekbanden is een vervolg op de verzameling Boekbanden. De handmatige voortzetting van het drukkers- en bindersambacht na 1900 vindt u terug in de collectie Bibliofiele werken.