Modeprenten
Tot de verrassingen van de bijzondere collecties behoort een kleine verzameling prenten uit de 19e eeuw. Ze zijn destijds gemaakt met de bedoeling om reclame voor damesmode te maken.
Grotere collecties van dergelijke prenten bevinden zich in het Rijksmuseum in Amsterdam en het Centraal Museum Utrecht. Het is helaas onbekend waar de verzameling in de ZB vandaan komt.
De uitgevers van modetijdschriften voegden losse prenten toe aan hun afleveringen. Gespecialiseerde ateliers in Parijs deden er alles aan om hun producten zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zij trokken hiervoor bekwame tekenaars aan. Het was de kunst om de modellen op de prenten zo vakkundig mogelijk en met een groot gevoel voor elegantie in beeld te brengen.
Voor het overbrengen van de schetsmatig weergegeven onderwerpen in een gravure was een prentkunstenaar verantwoordelijk. Een zogenaamde colorist kleurde vervolgens iedere afgedrukte afbeelding met de hand in. De ateliers leverden niet allen aan tijdschriften in Frankrijk zelf, maar ook in België, Nederland, Duitsland en Engeland.
De prenten waren bestemd voor belangstellende dames die het betalen konden, dus uit de welgestelde klasse. Dit blijkt uit de vreedzame poses die de afgebeelde figuren innemen.
Modebladen werden vanaf 1850 echter steeds goedkoper en dus ook bereikbaar voor een groter publiek. De uitvinding van de naaimachine omstreeks 1850 vergemakkelijkte het zelf kleren te maken. Inmiddels kon men ook confectie kopen en werden verkoopadressen op de prenten vermeld.
(Bewerking van teksten uit het Rijksmuseum in Amsterdam)
Costumes parisiens, no. 34. – [Paris], 1834
Twee dames, staande in een zomers uitgaanstoilet. Boven haar een model van een hoed.
Vermoedelijk uitgegeven bij: Journal des dames et des modes.
[Zonder titel], no. 814. – Paris : Ad. Goubaud, [ca. 1865]
Vier kinderen onder begeleiding van een volwassen vrouw, doen een voordracht voor een bruid.
Uitgegeven bij: De bazar, uitgave van Gebroeders Belinfante, ’s-Gravenhage.
Paysan et paysanne de l'isle de Zuid-Beveland. - Amsterdam : François Buffa et fils, [1826]
Boer en boerin van het eiland Zuid Beveland.
Collection des costumes des provinces septentrionales du Royaume des Pays-Bas, no. 15
In de 19e eeuw werden ook prenten gemaakt met streekdrachten. Grotere verzamelingen hiervan bevinden zich in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.